ONS VERHAAL

TERUGBLIKKEN OM VOORUIT TE GAAN

We bouwen aan de toekomst.
Op het fundament van de innovaties uit onze rijke geschiedenis.

Een begrip in de Nederlandse en Europese scheepsbouw

Geen heden zonder verleden

De Waal is een familiebedrijf pur sang. Opgericht in 1938 door J.A. (Ko) de Waal en inmiddels bestuurd door de derde generatie 'De Waal'. Vakmanschap en de wil om te excelleren en het verdiende geld te investeren, heeft deze onderneming gemaakt tot een begrip in de Nederlandse en Europese scheepsbouw.

Na de start in 1938 aan de voormalige binnenhaven van Werkendam, richt het bedrijf zich op het motoriseren van vrachtzeilschepen met behulp van een zogenoemde zijschroefinstallatie. Ko de Waal kocht een motorfiets en zocht zelf de klanten op in het land. Service 'on the road', en dat in die tijd.

Eerste Werknemers jaren 30 copy

In 1952 volgde een verhuizing naar de Biesboschhaven. Hier begon de ontwikkeling van onderwaterreparaties.

Jaren 60 Biesboschhaven klein copy

Onderwaterwerk neemt toe

Aan de rivieroever, net over de dijk naast de fabriek, liet Ko de Waal de te repareren schepen droogvallen op een zandplaat. Bij eb holden de mannen van De Waal met lieslaarzen naar de zandplaat. De monteurs tilden de gedemonteerde schroefas over de dijk naar de loods. Het was hard werken want de vloed wachtte niet. Begin jaren '70 verdween het flinke getijde met de komst van de Oosterscheldedam in Zeeland. Hiermee verdween ook de mogelijkheid om ter plaatse op een zandplaat te repareren.

Scheepvaarttechniek zorgt voor groei

Inmiddels had zoon A.M. (Ton) de Waal zijn intrede gedaan. Hij overtuigde zijn vader ervan een hydraulische scheepslift te bouwen aan de Biesboschhaven. Later gevolgd door een tweede scheepslift in de Beatrixhaven, die zelfs werd overdekt.

Jaren 90 Opening scheepslift Beatrixhaven door Ton de Waal 2e generatie klein copy

De strategische ligging aan de rivier de Nieuwe Merwede, in combinatie met de twee scheepsliften, bezorgde De Waal een bijna automatische groei. Je kon er als schipper niet omheen. In 1993 volgde de bouw van een modern kantoor en zeven jaar later werd het markante hoofdgebouw ‘Havezathe’ in gebruik genomen.

Ontwikkelingen gaan door

Als voorlopig sluitstuk werd, na jaren van onderhandelen, de Beatrixhaven opnieuw gedeeltelijk gedempt om hier in 2012 een kade van maar liefst 135 meter te openen. Door de bijzondere kadevorm kunnen hier schepen tot wel 150 meter gemakkelijk aanmeren. Op de kade verrees ook nog eens een hoge constructiehal die ruimte biedt voor allerlei scheepsconstructies zoals roeren voor de grote zeevaart.

Inmiddels heeft Ton de Waal het stokje alweer doorgegeven aan de derde generatie. Zoon J.A.M. (Marco) de Waal staat vanuit het bestuursmodel samen met de andere familieleden borg voor de continuïteit van dit veelzijdige familiebedrijf.

Vernieuwing

De huidige koers die de De Waal vaart, is er een van bouwen op het verleden en uitdagingen aangaan in de nieuwe wereld: duurzaam 'denken en doen' met ondermeer brandstofbesparende systemen. Voortstuwen en manoeuvreren van grotere bagger- en zeeschepen. Hightech besturingen en roeren voor superjachten. Dát is De Waal anno nu.